Lubicie ryby? Jeśli tak, to zapraszam do spróbowania Mintaja w wersji fit! ;) Ryba pieczona w folii bez dodatku tłuszczu. Dlaczego Mintaj? Ponieważ jest to ryba z rodziny dorszowatych, lekkostrawna, chuda i delikatna, a przede wszystkim łatwo dostępna w sklepach.
Polecam z dodatkiem kaszy gryczanej, ryżu lub opiekanych ziemniaków.
- 500g filetu z mintaja
- 2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- pieprz, sól
Przepis
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
2. Na tarce ścieramy skórkę z limonki;
3. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki;
4. Filet z mintaja kroimy na kilka kawałków. Każdy z nich kładziemy na folii spożywczej, posypujemy majerankiem, solą i pieprzem. Dodajemy plasterki czosnku i zwijamy szczelnie folię.
5. Rybę pieczemy przez 25 minut.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz