Był już u mnie na blogu przepis na chleb, teraz czas na bułki. Ale nie zwykłe, białe i pompowane powietrzem, ale prawdziwe, ciemne i chrupiące grahamki o specyficznym zapachu i smaku :)
Składniki
- 450g mąki typu graham
- 1 szklanka ciepłej wody
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżki mleka
Przepis
1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, pół szklanki wody i 1 łyżkę mąki. Następnie mieszkamy i odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
2. Mieszankę z drożdżami wsypujemy do reszty mąki, dodajemy sól, wodę, olej i wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie.
3. Odstawiamy wyrobione ciasto na ok 1,5h do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
5. Z powstałego ciasta formujemy małe bułeczki, nacinamy wierzch nożem w kształcie krzyżyka i smarujemy mlekiem.
6. Tak powstałe bułeczki pieczemy przez 15 minut na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Smacznego!
A czy olej lniany można zastąpić jakimś innym?
OdpowiedzUsuńMoże być olej rzepakowy albo słonecznikowy :)
Usuń