niedziela, 5 lutego 2017

Bruschetta

0

  Oryginalny, włoski przepis na bruschette zakłada, że w pierwszej kolejności grillujemy grzankę, którą później nacieramy czosnkiem i podajemy z pomidorowym farszem. Mój przepis jest trochę
zmodyfikowany, ale równie pyszny 😉

Proponuję użyć do bruschetty pomidorów śliwkowych (owalne, ciemnoczerwone), ponieważ mają zwarty miąższ a ich gruba skórka, łatwo odchodzi przy obieraniu.


Składniki:

  • 2 bagietki
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz

Przepis

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.

2. Pomidory lekko nacinamy w krzyżyk przy szypułce i zalewamy wrzącą wodą. Po minucie wyciągamy pomidory z wrzątku i płuczemy zimną wodą. Następnie z łatwością obieramy skórkę.

3. Bagietki kroimy w ok. 3 cm kromki i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. 

4. Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, pierz, sól i 3 łyżki oliwy. Całość mieszamy.

5. Gotowy farsz nakładamy na kromki.

6. Pieczemy 15 minut.

7. Na koniec całość skrapiamy jeszcze resztą oliwy i dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.


Smacznego!






0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu