Oryginalny, włoski przepis na bruschette zakłada, że w pierwszej kolejności grillujemy grzankę, którą później nacieramy czosnkiem i podajemy z pomidorowym farszem. Mój przepis jest trochę
zmodyfikowany, ale równie pyszny 😉
Proponuję użyć do bruschetty pomidorów śliwkowych (owalne, ciemnoczerwone), ponieważ mają zwarty miąższ a ich gruba skórka, łatwo odchodzi przy obieraniu.
Składniki:
- 2 bagietki
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki bazylii
- 5 łyżek oliwy
- sól i pieprz
Przepis
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.
2. Pomidory lekko nacinamy w krzyżyk przy szypułce i zalewamy wrzącą wodą. Po minucie wyciągamy pomidory z wrzątku i płuczemy zimną wodą. Następnie z łatwością obieramy skórkę.
3. Bagietki kroimy w ok. 3 cm kromki i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
4. Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, pierz, sól i 3 łyżki oliwy. Całość mieszamy.
5. Gotowy farsz nakładamy na kromki.
6. Pieczemy 15 minut.
7. Na koniec całość skrapiamy jeszcze resztą oliwy i dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz