sobota, 23 stycznia 2016

Kurczak w sosie beszamelowym z brokułami i groszkiem

0

  Moją dzisiejszą propozycją jest kurczak zapiekany pod delikatnym sosem beszamelowym z zielonymi warzywami. 

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 100g zielonego groszku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • pieprz
  • sól
  • czosnek mielony
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 50g sera żółtego

Przepis:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

2. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy z wody.

3. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, posypujemy pieprzem, solą, czosnkiem, łyżką mąki i smażymy na oliwie do zrumienienia.

4. Następnie zabieramy się za sos beszamelowy: roztapiamy w garnku masło, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Po chwili, stopniowo dodajemy mleko, oczywiście cały czas mieszając. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotujemy do czasu, aż sos zrobi się gęsty.

5. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy brokuła, kurczaka, groszek i polewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy starty na tarce o grubym oczkach ser i pieczemy ok 15 minut.


Smacznego!




0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu