Moją dzisiejszą propozycją jest kurczak zapiekany pod delikatnym sosem beszamelowym z zielonymi warzywami.
- 1 brokuł
- 100g zielonego groszku
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- pieprz
- sól
- czosnek mielony
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 50g sera żółtego
Przepis:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
2. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy z wody.
3. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, posypujemy pieprzem, solą, czosnkiem, łyżką mąki i smażymy na oliwie do zrumienienia.
4. Następnie zabieramy się za sos beszamelowy: roztapiamy w garnku masło, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Po chwili, stopniowo dodajemy mleko, oczywiście cały czas mieszając. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotujemy do czasu, aż sos zrobi się gęsty.
5. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy brokuła, kurczaka, groszek i polewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy starty na tarce o grubym oczkach ser i pieczemy ok 15 minut.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz