wtorek, 20 września 2016

Rozgrzewający krem z pieczonej dyni

0


  Pikantny krem z dyni, który rozgrzeje nawet największego zmarzlucha! Jest niemal zbawienny na chłodne jesienne wieczory ;) Idealnie komponuje się z ziołowymi grzankami czy rozpuszczonym parmezanem.



Składniki

  • 1 średniej wielkości dynia
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 duża marchewka
  • 4 małe ziemniaki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka imbiru
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól



Przepis


1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.

2. Dynię kroimy na pół, wydrążamy miąższ z obu połówek a następnie kroimy w plastry. Nie obieramy skóry, zrobimy to dopiero po upieczeniu.

3. Plastry dyni układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy 30 minut.

4. W wysokim garnku rozpuszczamy masło i smażymy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Po upływie 2 minut, dodajemy sos sojowy.

5. Wrzucamy do naszego garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i plasterki marchewki, smażymy kolejne 2 minuty. Następnie zalewamy całość 1,5l wody i dosypujemy: ziele angielskie, liście laurowe, imbir i paprykę. Gotujemy zupę przez 15 minut pod przykryciem.

6. Wyciągamy z piekarnika upieczone dynie, pozbywamy się skórki i dodajemy miękkie plasterki dyni do zupy. Gotujemy jeszcze przez ok 7 minut.

7. Na koniec blendujemy całą zupę na gładki krem i dodajemy sól i pieprz do smaku.


Smacznego!






0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu