poniedziałek, 14 grudnia 2015

Karczek w musztardzie z pieczonymi ziemniaczkami

0


  Lato już dawno minęło, a pogoda za oknem nie zachęca do spacerów. Dlatego też, dzisiejszy przepis będzie wspomnieniem lata i wieczorów spędzonych przy grillu. Tak właśnie, bez względu na formę, kojarzy mi się karczek - z grillem.

Składniki:

0,5 kg karczku
1 łyżka musztardy (najlepiej francuskiej)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka jałowca
2 łyżki pieprzu
0,5 łyżeczki chilli
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
10 szt. średniej wielkości ziemniaków
1 szt. cebuli
6 łyżek oliwy
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli morskiej


Przepis:

1. Dzień przed pieczeniem wsadzamy karczek do tzw. "rękawa", w którym będziemy go piec. Do rękawa wlewamy olej zmieszany z musztardą, zielem angielskim, jałowcem, pieprzem, chilli i kolendrą. Wsadzamy do lodówki na noc.

2. Następnego dnia, mięso w rękawie pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 1. godzinę.

3. Oczyszczamy szczoteczką skórkę ziemniaków i kroimy w piórka. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.

4. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

5. Oliwę mieszamy w misce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, mielonymi paprykami, solą i oregano.

6. Do oliwy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę a następnie, zimne już ziemniaki i mieszamy.

7. Po godzinie pieczenia karczku, wyciągamy go z folii, dodajemy do niego ziemniaczki z cebulą i pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze przez ok. 20 minut do czasu zrumienienia się ich skórki.

Po całkowitym ostudzeniu, karczek przybiera postać delikatnej wędliny, którą możemy dodać na przykład do kanapek.


Smacznego!






0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu