Poniższa tarta, to kolejny nieskomplikowany przepis na treściwe danie. Tarta pysznie smakuje na ciepło, ale w wersji schłodzonej też się świetnie sprawdza :)
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 150g wędzonego łososia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- śmietana 18%
- 0,5 szklanki wody
- 50g parmezanu
- pieprz, sól do smaku
Przepis:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.
2. Na patelni roztapiamy masło i smażymy szpinak. Dodajemy pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do czasu całkowitego odparowania wody.
3. Przygotowujemy sos: do śmietany dodajemy wodę, jajko i starty na tarce ser. Całość mieszamy na jednolitą masę.
4. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem. Rozkładamy szpinak i kawałki łososia na cieście, a następnie zalewamy przygotowanym wcześniej sosem.
5. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 minut.
0 komentarze :
Prześlij komentarz