Oryginalny przepis na dresing do sałatki Cezar zawiera w sobie filety anchois. Ja niestety musiałam pominąć ten składnik, ponieważ wrapy zrobiłam na przyjęcie dla znajomych, wśród których nie wszyscy przepadają za tymi tłustymi rybkami :) Poniższe wrapy można też zrobić samodzielnie, korzystając z przepisu na omlety.
Składniki
- 1 opakowanie wrapów (6 sztuk)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 2 pomidory
- 1 zielony ogórek
- 1 papryka
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 3 żółtka
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
- sól, pieprz
Przepis
1. Zacznijmy tym razem od sosu: ubijamy żółtka z cytryną i musztardą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Stopniowo dodajemy oliwę z oliwek. Na końcu, gdy już sos nabierze błyszczącej, gęstej konsystencji, dodajemy parmezan, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
2. Pierś z kurczaka posypujemy słodką papryką, solą i pieprzem. Kroimy w paseczki i smażymy na patelni bez tłuszczu prze ok. 15 minut.
3. Paprykę kroimy w paski, pomidory, ogórka i cebulę w cienkie półplasterki.
4. Każdy wrap smarujemy zrobionym wcześniej sosem. Dodajemy sałatę, ogórek, pomidory, paprykę, cebulę i usmażone kawałki kurczaka. Ponownie polewamy sosem i zwijamy w rulon. Gotowe wrapy możemy zostawić w takiej wersji lub przekroić je na pół.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz