poniedziałek, 4 stycznia 2016

Pizzerinki z serem, szynką i pieczarkami

0

  Pizzerinki, czyli mała wersja pizzy, świetnie sprawdzają się w wersji na ciepło, dopiero co wyciągnięte z piekarnika, ale również "na zimno" są super. Fajny przepis na kolację, na wycieczkę czy po prostu na spotkanie ze znajomymi :) Z poniższego przepisu wychodzi ok 15 pizzerinek.


Składniki
  • 0,5 kg maki
  • 0,5 opakowania świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki oleju
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki oregano i bazylii
  • 100g szynki
  • 100g sera mozzarella
  • kilka pieczarek
Przepis

1. Kruszymy drożdże do kubka, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy połową ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

2. Jak drożdże trochę podrosną, wlewamy je do mąki i przy wyrabianiu ciasta dolewamy resztę letniej wody, żeby ciasto się nie kleiło. 

3. Po wyrobieniu ciasta, dolewamy olej i mieszamy. 

4. Posypujemy ciasto mąka, przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce, na ok. 40 minut.

5. Gdy ciasto wyrośnie, musimy je rozwałkować i kubkiem lub małą miseczką wycinamy krążki, które odstawiamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

6. Koncentrat mieszamy z oregano i bazylią, a następnie smarujemy krążki ciasta.

7. Posypujemy startym na tarce serem, następnie szynką i pokrojonymi w plastry pieczarkami. Całość ponownie oprószamy oregano.

8. Gotowe pizzerinki pieczemy ok. 10-12 min w 220 st. C.

Smacznego! 




0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu