Pizzerinki, czyli mała wersja pizzy, świetnie sprawdzają się w wersji na ciepło, dopiero co wyciągnięte z piekarnika, ale również "na zimno" są super. Fajny przepis na kolację, na wycieczkę czy po prostu na spotkanie ze znajomymi :) Z poniższego przepisu wychodzi ok 15 pizzerinek.
Składniki
- 0,5 kg maki
- 0,5 opakowania świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 0,5 szklanki oleju
- koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki oregano i bazylii
- 100g szynki
- 100g sera mozzarella
- kilka pieczarek
Przepis
1. Kruszymy drożdże do kubka, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy połową ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Jak drożdże trochę podrosną, wlewamy je do mąki i przy wyrabianiu ciasta dolewamy resztę letniej wody, żeby ciasto się nie kleiło.
3. Po wyrobieniu ciasta, dolewamy olej i mieszamy.
4. Posypujemy ciasto mąka, przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce, na ok. 40 minut.
5. Gdy ciasto wyrośnie, musimy je rozwałkować i kubkiem lub małą miseczką wycinamy krążki, które odstawiamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
6. Koncentrat mieszamy z oregano i bazylią, a następnie smarujemy krążki ciasta.
7. Posypujemy startym na tarce serem, następnie szynką i pokrojonymi w plastry pieczarkami. Całość ponownie oprószamy oregano.
8. Gotowe pizzerinki pieczemy ok. 10-12 min w 220 st. C.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz