piątek, 18 grudnia 2015

Pasta z zielonej soczewicy

0

  Pasta z zielonej soczewicy to świetna alternatywa dla masła czy serka do kanapek. Kolor zblendowanej soczewicy może za bardzo nie zachęca do spożycia, ale wystarczy tylko spróbować tej pysznie kremowej pasty, a od razu zapomina się o jej wyglądzie ;) 


Składniki

  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu i soli


Przepis

1. Soczewicę i obraną marchewkę zalewamy wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy do czasu, aż ziarenka soczewicy będą miękkie.

2. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy chilli, tymiankiem, papryką i szczyptą pieprzu.

3. Następnie dodajemy ugotowaną i wystudzoną soczewicę z marchewką.

4. Całość miksujemy na gładką masę blenderem.


Pastę z soczewicy można również delikatnie polać oliwą z oliwek.

Smacznego!


0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu