Pasta z zielonej soczewicy to świetna alternatywa dla masła czy serka do kanapek. Kolor zblendowanej soczewicy może za bardzo nie zachęca do spożycia, ale wystarczy tylko spróbować tej pysznie kremowej pasty, a od razu zapomina się o jej wyglądzie ;)
- 0,5 szklanki zielonej soczewicy
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- szczypta pieprzu i soli
Przepis
1. Soczewicę i obraną marchewkę zalewamy wrzącą, osoloną wodą. Gotujemy do czasu, aż ziarenka soczewicy będą miękkie.
2. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy chilli, tymiankiem, papryką i szczyptą pieprzu.
3. Następnie dodajemy ugotowaną i wystudzoną soczewicę z marchewką.
4. Całość miksujemy na gładką masę blenderem.
Pastę z soczewicy można również delikatnie polać oliwą z oliwek.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz