Kolejny przepis z cytryną w roli głównej! Wszystko dlatego, że kalendarzowa wiosna (pomimo sprzecznych informacji i widoku na oknem) coraz bliżej. A jak wiadomo, w okresie wiosenno-letnim spożywamy o wiele więcej owoców i warzyw, niż w zimie. No to cytryny w dłoń! :)
- 100g miękkiego masła
- 75g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150g mąki
- 3 cytryny
- 4 całe jajka
- szczypta soli
- 200g cukru
- 200ml śmietany 30%
Przepis
1. Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta: masło z cukrem pudrem ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy żółtko, 0,5 łyżeczki wanilii i miksujemy jeszcze kilka sekund. Cały czas mieszając, dodajemy partiami przesianą mąkę.
2. Powstałe ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i robimy z niego kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Formę do tarty smarujemy tłuszczem.
4. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy je na lekko posypanym mąką, blacie. Następnie przenosimy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub mniejszą formą do pieczenia. Pieczemy 12 minut.
5. Następnie wyjmujemy ciasto, usuwamy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Po upieczemy, wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
6. Czas na masę cytrynową! Ocieramy na tarce skórkę z cytryn. Cytryny kroimy później na pół i wyciskamy z nich sok. Sok przelewamy do garnka i podgrzewamy do zagotowania.
7. W osobnej misce miksujemy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i otarte skórki z cytryn. Cały czas mieszając, dodajemy gorący sok cytrynowy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a następnie przelewamy wszystko z powrotem do garnka i gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje.
8. W innej misce ubijamy kremówkę na sztywno, po czym delikatnie mieszając, dodajemy ją do ostudzonej masy cytrynowej.
9. Schłodzoną masę cytrynową napełniamy upieczony spód ciasta i wkładamy do lodówki na kolejne 2h.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz