wtorek, 15 marca 2016

Tarta cytrynowo-waniliowa

0

  Kolejny przepis z cytryną w roli głównej! Wszystko dlatego, że kalendarzowa wiosna (pomimo sprzecznych informacji i widoku na oknem) coraz bliżej. A jak wiadomo, w okresie wiosenno-letnim spożywamy o wiele więcej owoców i warzyw, niż w zimie. No to cytryny w dłoń! :)


Składniki

  • 100g miękkiego masła
  • 75g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150g mąki
  • 3 cytryny
  • 4 całe jajka
  • szczypta soli
  • 200g cukru
  • 200ml śmietany 30%


Przepis

1. Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta: masło z cukrem pudrem ucieramy mikserem do białości. Następnie dodajemy żółtko, 0,5 łyżeczki wanilii i miksujemy jeszcze kilka sekund. Cały czas mieszając, dodajemy partiami przesianą mąkę. 

2. Powstałe ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i robimy z niego kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Formę do tarty smarujemy tłuszczem.

4. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy je na lekko posypanym mąką, blacie. Następnie przenosimy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub mniejszą formą do pieczenia. Pieczemy 12 minut.

5. Następnie wyjmujemy ciasto, usuwamy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Po upieczemy, wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

6. Czas na masę cytrynową! Ocieramy na tarce skórkę z cytryn. Cytryny kroimy później na pół i wyciskamy z nich sok. Sok przelewamy do garnka i podgrzewamy do zagotowania.

7. W osobnej misce miksujemy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i otarte skórki z cytryn. Cały czas mieszając, dodajemy gorący sok cytrynowy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a następnie przelewamy wszystko z powrotem do garnka i gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje.

8. W innej misce ubijamy kremówkę na sztywno, po czym delikatnie mieszając, dodajemy ją do ostudzonej masy cytrynowej.

9. Schłodzoną masę cytrynową napełniamy upieczony spód ciasta i wkładamy do lodówki na kolejne 2h.


Smacznego! 







0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu