poniedziałek, 8 lutego 2016

Bułki grahamki

2

  Był już u mnie na blogu przepis na chleb, teraz czas na bułki. Ale nie zwykłe, białe i pompowane powietrzem, ale prawdziwe, ciemne i chrupiące grahamki o specyficznym zapachu i smaku :)


Składniki
  • 450g mąki typu graham
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki mleka

Przepis

1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, pół szklanki wody i 1 łyżkę mąki. Następnie mieszkamy i odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

2. Mieszankę z drożdżami wsypujemy do reszty mąki, dodajemy sól, wodę, olej i wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie.

3. Odstawiamy wyrobione ciasto na ok 1,5h do wyrośnięcia.

4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.

5. Z powstałego ciasta formujemy małe bułeczki, nacinamy wierzch nożem w kształcie krzyżyka i smarujemy mlekiem.

6. Tak powstałe bułeczki pieczemy przez 15 minut na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Smacznego!





2 komentarze :

  1. A czy olej lniany można zastąpić jakimś innym?

    OdpowiedzUsuń

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu