wtorek, 17 maja 2016

Małże nowozelandzkie w salsie pomidorowej

0

  Dzisiaj superszybkie i efektowne danie. Miłośnicy małż z pewnością docenią ten pyszny przepis :)

Polecam podanie z chrupiącą bagietką, makaronem spaghetti lub sałatką z rukoli.


Składniki

  • 1 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 czerwonej papryki
  • pęczek natki pietruszki
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryczki
  • 400g mrożonych małży nowozelandzkich
  • pieprz, sól



Przepis

1. W garnku rozgrzewamy oliwę, po czym dodajemy posiekaną cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 minut na małym ogniu, aż cebula zrobi się szklista.

2. Następnie dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, pomidory, tymianek, papryczkę, pieprz i sól. Gotujemy przez 2 minuty. 

3. Piekarnik rozgrzewamy do 220st. C.

4. Mrożone małże wykładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy wcześniej przygotowaną salsą pomidorową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 minut.


Smacznego!





0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu