Dzisiaj superszybkie i efektowne danie. Miłośnicy małż z pewnością docenią ten pyszny przepis :)
Polecam podanie z chrupiącą bagietką, makaronem spaghetti lub sałatką z rukoli.
- 1 szt. cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 czerwonej papryki
- pęczek natki pietruszki
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryczki
- 400g mrożonych małży nowozelandzkich
- pieprz, sól
Przepis
1. W garnku rozgrzewamy oliwę, po czym dodajemy posiekaną cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 minut na małym ogniu, aż cebula zrobi się szklista.
2. Następnie dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, pomidory, tymianek, papryczkę, pieprz i sól. Gotujemy przez 2 minuty.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220st. C.
4. Mrożone małże wykładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy wcześniej przygotowaną salsą pomidorową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 minut.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz