niedziela, 3 kwietnia 2016

Tarta czekoladowa z owocami leśnymi

0

  Wybierając się w ten weekend do znajomych, długo zastanawiałam się nad tym, co dobrego mogłabym im zaserwować. Musiało to być coś słodkiego, ale równocześnie gorzko-kwaśnego. Zadanie nie było więc proste ;) Wpadłam na pomysł czekoladowej tarty, której słodkość przełamuje kwaskowaty smak owoców leśnych. Tarta okazała się strzałem w dziesiątkę ;)



Składniki na ciasto:

  • 170g mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 150g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na krem czekoladowy:
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200ml śmietanki 30%
  • 100g masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
Dekoracja:
  • 450g mieszanki owoców leśnych (np.: borówki, maliny, porzeczki, agrest, jeżyny, truskawki)



Przepis

1. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą.

2. Do miski przesiewamy mąkę z kakao, dodajemy cukier, masło i wyrabiamy ręką tworząc kruszonkę (grudki ciasta). Następnie dodajemy żółtka i aromat waniliowy.

3. Zagniecione ciasto rozkładamy na przygotowanej wcześniej formie, zakrywamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na 30 minut.

4. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

5. Schłodzony spód do tarty przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego fasolę lub obciążamy np. mniejszą, okrągłą formą do pieczenia.

6. W ten sposób przygotowane ciasto pieczemy przez 15 minut. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut. Ciasto gotowe!

7. Czas na krem czekoladowy: w garnku mieszamy kakao z wodą i cukrem. Stopniowo dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. 

8. Do powstałego kremu dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, co chwilę mieszając.

9. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do kremu połamane na kosteczkę tabliczki czekolady. Mieszamy do czasu, aż wszystkie kostki całkowicie się rozpuszczą.

10. Czekoladowy krem przelewamy na spód tarty i wsadzamy do lodówki na 30 minut.

11. Po tym czasie nasz krem powinien już troszkę stężeć. Układamy na nim owoce leśne i wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 2 godziny, aż masa całkowicie zesztywnieje.


Smacznego!






0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu