Wybierając się w ten weekend do znajomych, długo zastanawiałam się nad tym, co dobrego mogłabym im zaserwować. Musiało to być coś słodkiego, ale równocześnie gorzko-kwaśnego. Zadanie nie było więc proste ;) Wpadłam na pomysł czekoladowej tarty, której słodkość przełamuje kwaskowaty smak owoców leśnych. Tarta okazała się strzałem w dziesiątkę ;)
Składniki na ciasto:
- 170g mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 150g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na krem czekoladowy:
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 200ml śmietanki 30%
- 100g masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Dekoracja:
- 450g mieszanki owoców leśnych (np.: borówki, maliny, porzeczki, agrest, jeżyny, truskawki)
Przepis
1. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą.
2. Do miski przesiewamy mąkę z kakao, dodajemy cukier, masło i wyrabiamy ręką tworząc kruszonkę (grudki ciasta). Następnie dodajemy żółtka i aromat waniliowy.
3. Zagniecione ciasto rozkładamy na przygotowanej wcześniej formie, zakrywamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na 30 minut.
4. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
5. Schłodzony spód do tarty przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego fasolę lub obciążamy np. mniejszą, okrągłą formą do pieczenia.
6. W ten sposób przygotowane ciasto pieczemy przez 15 minut. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut. Ciasto gotowe!
7. Czas na krem czekoladowy: w garnku mieszamy kakao z wodą i cukrem. Stopniowo dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy.
8. Do powstałego kremu dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, co chwilę mieszając.
9. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do kremu połamane na kosteczkę tabliczki czekolady. Mieszamy do czasu, aż wszystkie kostki całkowicie się rozpuszczą.
10. Czekoladowy krem przelewamy na spód tarty i wsadzamy do lodówki na 30 minut.
11. Po tym czasie nasz krem powinien już troszkę stężeć. Układamy na nim owoce leśne i wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 2 godziny, aż masa całkowicie zesztywnieje.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz