wtorek, 24 maja 2016

Muffinki Raffaello (GoPro)

0

  Dzisiaj z Muffinkowej Misy wyszły muffinki o smaku raffaello z delikatną białą czekoladą, oprószone wiórkami kokosowymi. Mmmm.. :)

Zapraszam również do obejrzenia filmiku instruującego zrobienie muffinek :)

Składniki
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 250g mascarpone
  • 150g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 75ml mleka
  • tabliczka białej czekolady
  • ok. 25g wiórek kokosowych
  • 12 szt. orzechów laskowych

 Przepis

1. Żółtka ubić mikserem z 1. opakowaniem cukru wanilinowego i 3. łyżkami cukru na gładką masę. Następnie dodawać po łyżce serka mascarpone, cały czas mieszając. Odstawić krem do lodówki na ok. 30 minut.

2.  W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i utrzymujemy na minimalnym ogniu tak, żeby czekolada nie zastygła.

3.  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.

4.  Masło ucieramy z resztą cukru, po chwili dodajemy jajka i drugie opakowanie cukru wanilinowego i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.

5.  Mąkę mieszam z sodą, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia. Następnie do tych suchych składników, dodajemy składniki mokre na zmianę z mlekiem.

6. Nakładamy ciasto do papilotek i pieczemy 15 minut. Muffinki studzimy.

7. Na każdą z muffinek dajemy orzeszek i lekko dociskamy palcem. Schłodzony krem wkładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy każdą z babeczek. Następnie zamaczamy lub polewamy muffinki białą czekoladą i na końcu obsypujemy kokosem.


Smacznego! 




0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu