środa, 27 kwietnia 2016

Chleb owsiany z siemieniem lnianym

0

  Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba w moim domu :) Tym razem zrobiłam pszczenno-żytni chlebek z siemieniem lniamym i płatkami owsianymi. Z przepisu zamiast chleba, można zrobić też bułeczki. Takie pieczywo zwykle utrzymuje świeżość przez około 3 dni chyba, że trzymamy go w lodówce, wtedy nawet przez cały tydzień będzie dobry :)

 

Składniki:

  • 450g mąki żytniej
  • 150g mąki pszennej
  • 100g płatków owsianych
  • 120g siemienia lnianego
  • 15g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 150ml ciepłego mleka
  • 300ml ciepłej wody

Przepis

1. Kruszymy drożdże do miski i dokładnie mieszamy ze 100ml wody, cukrem i oliwą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 5 minut.

2. Mieszamy w misce mąkę, płatki owsiane, siemię lniane, sól i mieszankę z drożdży. 

3. W osobnej misce mieszamy ciepłe mleko z miodem i 200ml wody. Następnie wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ciasto mikserem, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy troszkę wody lub mąki.

4. Gotowe ciasto wkładamy do natłuszczonej, podłużnej formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny.

5. Po tym czasie, nagrzewamy piekarnik do 230 st. C.

6. Wierzch naszego bochenka delikatnie smarujemy wodą i posypujemy płatkami owsianymi.

7. Pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze przez 20 minut, aż chleb nam lekko wyrośnie i się zrumieni.


Smacznego!  



0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu