Na dzisiejsze tzw. "danie dnia", składa się kurczak w curry zwinięty w naleśnika i przykryty sosem tzatziki. Sos tzatziki zwykle robię na bazie jogurtu greckiego, ale gęsty naturalny jogurt, też się świetnie w tej roli sprawdza. Poniższy przepis przewiduje porcje dla 2-3 osób (w zależności od możliwości jedzących) ;)
Składniki
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 łyżka curry
- 0,5 dużego, zielonego ogórka
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta granulowanego czosnku, oregano, koperku i cukru
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 2 szklanki mąki
- masło klarowane lub oliwa do smażenia
Przepis
1. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki. Połowę opakowania jogurtu mieszamy z curry i wlewamy do kurczaka. Tak zamarynowanego kurczaka wsadzamy do lodówki na 30 minut.
2. Ogórka musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać szczyptą soli i poczekać, aż ogórek puści wodę, którą odsączamy.
3. Następnie do ogórka dodajemy resztę jogurtu, pieprz, czosnek, oregano, koperek, kilka kropel soku z cytryny i cukier. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
W międzyczasie, gdy kurczak nabiera aromatu curry a sos tzatziki wyjątkowego smaku, zabieramy się za ciasto na naleśniki.
4. Jajka ubijamy z resztą soli, jaka nam pozostała. Następnie dodajemy mleko, wodę gazowaną i mąkę. Tak przygotowane ciasto wylewamy na płaską patelnię i smażymy na maśle klarowanym lub po prostu oliwie.
5. Kurczaka natomiast smażymy do lekkiego zrumienienia.
6. Gotowego kurczaka zawijamy w naleśnik i polewamy sosem tzatziki.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz