poniedziałek, 27 czerwca 2016

Ogórki małosolne

0

  Pierwszy raz w życiu robiłam ogórki małosolne i muszę nieskromnie przyznać.. wyszły przepyszne! :) Dlatego dzielę się z Wami swoim przepisem, częstujcie się, róbcie i cieszcie pysznym smakiem ogórów :)


Składniki
  • 500g ogórków gruntowych
  • główka czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 liść chrzanu
  • 1 liść winogrona
  • kilka gałązek kopru
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1l wody
  • łyżka soli



Przepis


1. Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i urywamy ogonki, jeśli występują. Główkę czosnku kroimy wzdłuż bez obierania.

2. Do słoika, szklanego naczynia, kamionkowego garnka czy dębowej beczki, włożyć na dno liść winogrona. Następnie ciasno ułożyć ogórki, między nimi powciskać chrzan, czosnek, koper, liście laurowe i ziele angielskie.

3. W gorącej wodzie rozpuścić sól i zalać ogórki, po czym zamknąć nasz pojemnik.

4. Ogórki zwykle są dobre po 2-3 dniach. Podczas upałów, ogórki są gotowe już nawet po 1 dniu, dlatego warto codziennie kontrolować jakość naszych przetworów.



Smacznego!




0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu