Zainspirowana włoską kuchnią, postanowiłam kupić cukinie i je nafaszerować mięsem ;) Pieczone cukinie z mięsem w cudownym sosie pomidorowym, idealnie pasują na szybki obiad czy oryginalną kolację z przyjaciółmi.
Składniki
- 2 cukinie
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki wody
- 50g mozzarella
- szczypta oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
Przepis
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
2. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Łyżeczką wydrążamy środek każdej z połówek w taki sposób, żeby na bokach zostało po 1 centymetrze.
3. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy mięso i doprawiamy przyprawami.
4. Na patelnię z mięsem, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat pomidorowy i 2 łyżki miąższu cukinii. Całość zalewamy wodą i smażymy przez ok 10 minut.
5. Łódeczki cukinii napełniamy farszem i pieczemy na papierze do pieczenia przez 30 minut. Po tym czasie wyciągamy cukinie, posypujemy startym lub pokrojonym w drobną kosteczkę serem i pieczemy jeszcze przez 7 minut.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz