środa, 13 lipca 2016

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z papryką

0

  Zainspirowana włoską kuchnią, postanowiłam kupić cukinie i je nafaszerować mięsem ;) Pieczone cukinie z mięsem w cudownym sosie pomidorowym, idealnie pasują na szybki obiad czy oryginalną kolację z przyjaciółmi.



Składniki

  • 2 cukinie
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łyżki wody
  • 50g mozzarella 
  • szczypta oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej


Przepis


1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.

2. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół. Łyżeczką wydrążamy środek każdej z połówek w taki sposób, żeby na bokach zostało po 1 centymetrze. 

3. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy mięso i doprawiamy przyprawami.

4. Na patelnię z mięsem, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat pomidorowy i 2 łyżki miąższu cukinii. Całość zalewamy wodą i smażymy przez ok 10 minut.

5. Łódeczki cukinii napełniamy farszem i pieczemy na papierze do pieczenia przez 30 minut. Po tym czasie wyciągamy cukinie, posypujemy startym lub pokrojonym w drobną kosteczkę serem i pieczemy jeszcze przez 7 minut.


Smacznego!






0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu