wtorek, 5 kwietnia 2016

Faszerowane papryki

0

  Jeśli nie macie pomysłu na obiad/kolację, proponuję papryki faszerowane kurczakiem, ryżem, pieczarkami, cebulą i czerwoną fasolą. Moja wersja papryk jest opcją fit - beztłuszczową ;) Jeśli natomiast lubicie ser żółty, możecie każdą z papryk posypać startym serem na kilka minut przez końcem pieczenia.


Składniki
  • 100g ryżu basmati
  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 czerwonych papryk
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 150g pieczarek
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki oregano
  • pieprz, sól

Przepis

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

2. Ryż gotujemy w przyprawie curry ok 5-6 minut.

3. Papryki kroimy na pół i wydrążamy środek.

4. Kurczaka i cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plastry. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy pomidory i odcedzoną fasolę.

5. Zimny ryż i jajko dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy.

6. Gotowy farsz wkładamy do połówek papryki i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 45 minut.


Smacznego! 






0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu