Jeśli nie macie pomysłu na obiad/kolację, proponuję papryki faszerowane kurczakiem, ryżem, pieczarkami, cebulą i czerwoną fasolą. Moja wersja papryk jest opcją fit - beztłuszczową ;) Jeśli natomiast lubicie ser żółty, możecie każdą z papryk posypać startym serem na kilka minut przez końcem pieczenia.
Składniki
- 100g ryżu basmati
- 2 piersi z kurczaka
- 5 czerwonych papryk
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 150g pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka curry
- 2 łyżki oregano
- pieprz, sól
Przepis
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
2. Ryż gotujemy w przyprawie curry ok 5-6 minut.
3. Papryki kroimy na pół i wydrążamy środek.
4. Kurczaka i cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plastry. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy pomidory i odcedzoną fasolę.
5. Zimny ryż i jajko dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy.
6. Gotowy farsz wkładamy do połówek papryki i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 45 minut.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz