Bardzo sycące, klasyczne chilli con carne :) Chilli właściwie możemy zastąpić sosem tabasco, który równie skutecznie zaostrzy smak potrawy. A co złagodzi nasze podniebienie, gdy przesadzimy z ilością tabasco lub chilli? Oczywiście świeżo wyciśnięte soki owocowe, banan lub kilka łyżek cukru.
Podajemy z ryżem, nachosami, tortillą, grzankami lub po prostu solo :)
Składniki
- 3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 papryka
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka chilli cayenne
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka oregano
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki wody
- sól, pieprz
Przepis
1. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
2. Następnie wrzucamy mięso, przyprawiamy słodką papryką, chilli cayenne, kminem rzymskim i mielonym zielem angielskim. Smażymy do czasu, aż mięso będzie zrumienione z każdej strony.
3. Teraz czas na sos pomidorowy! Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.
4. W rondelku rozgrzewamy resztę oliwy (ok. 2 łyżek), dodajemy pomidory i posiekany 1 ząbek czosnku. Podgrzewamy do czasu, aż powstanie gęsty sos. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano.
5. Gotowy sos pomidorowy przelewamy do mięsa. Dodajemy paprykę, kukurydzę, fasolę, pół szklanki wody i koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz