czwartek, 14 stycznia 2016

Chilli con carne

0

  Bardzo sycące, klasyczne chilli con carne :) Chilli właściwie możemy zastąpić sosem tabasco, który równie skutecznie zaostrzy smak potrawy. A co złagodzi nasze podniebienie, gdy przesadzimy z ilością tabasco lub chilli? Oczywiście świeżo wyciśnięte soki owocowe, banan lub kilka łyżek cukru.

Podajemy z ryżem, nachosami, tortillą, grzankami lub po prostu solo :)


Składniki

  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryka
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka chilli cayenne
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka oregano
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki wody
  • sól, pieprz

Przepis

1. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

2. Następnie wrzucamy mięso, przyprawiamy słodką papryką, chilli cayenne, kminem rzymskim i mielonym zielem angielskim. Smażymy do czasu, aż mięso będzie zrumienione z każdej strony.

3. Teraz czas na sos pomidorowy! Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. 

4. W rondelku rozgrzewamy resztę oliwy (ok. 2 łyżek), dodajemy pomidory i posiekany 1 ząbek czosnku. Podgrzewamy do czasu, aż powstanie gęsty sos. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano.

5. Gotowy sos pomidorowy przelewamy do mięsa. Dodajemy paprykę, kukurydzę, fasolę, pół szklanki wody i koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.

Smacznego!





0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu