wtorek, 22 grudnia 2015

Grillowany Łosoś w sosie aioli

0

  Smak sosu aioli pierwszy raz poznałam w akompaniamencie burgera wołowego. Od tego jakże ważnego dla mnie momentu, próbowałam go w różnych aranżacjach i na różny sposób. Dzisiaj przedstawiam Wam mój ulubiony :)


Składniki

  • 1 filet z łososia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • 0,5 łyżeczki pietruszki 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przepis


1. Żółtko ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

2. Następnie dodajemy musztardę, majonez, oliwę, bazylię, pietruszkę, sok z cytryny, sól i pieprz. 

3. W powstałym sosie umieszczamy łososia i wkładamy do lodówki na 15 minut.

4. Na rozgrzanego grilla czy patelnię grillową, kładziemy łososia i smarujemy sosem.


5. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pozostawiamy na 3-4 minuty.



6. Po tym czasie, ostrożnie przewracamy łososia na drugi bok, ponownie smarujemy i przykrywamy.

7. Kolejny raz odwracamy na jeden i drugi bok, ale tym razem grillujemy go po 2 minuty na każdej stronie. Za każdym razem oczywiście podlewamy łososia sosem aioli.



Smacznego!





0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu