Smak sosu aioli pierwszy raz poznałam w akompaniamencie burgera wołowego. Od tego jakże ważnego dla mnie momentu, próbowałam go w różnych aranżacjach i na różny sposób. Dzisiaj przedstawiam Wam mój ulubiony :)
- 1 filet z łososia
- 1 żółtko
- 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka bazylii
- 0,5 łyżeczki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przepis
1. Żółtko ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Następnie dodajemy musztardę, majonez, oliwę, bazylię, pietruszkę, sok z cytryny, sól i pieprz.
3. W powstałym sosie umieszczamy łososia i wkładamy do lodówki na 15 minut.
4. Na rozgrzanego grilla czy patelnię grillową, kładziemy łososia i smarujemy sosem.
5. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pozostawiamy na 3-4 minuty.
6. Po tym czasie, ostrożnie przewracamy łososia na drugi bok, ponownie smarujemy i przykrywamy.
7. Kolejny raz odwracamy na jeden i drugi bok, ale tym razem grillujemy go po 2 minuty na każdej stronie. Za każdym razem oczywiście podlewamy łososia sosem aioli.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz