Dzisiaj, po raz kolejny przyszło mi zrobić tort dla 5.latki :) Tym razem solenizantka zażyczyła sobie tort z Myszką Miki. No to cóż, mówisz - masz ;)
SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki ciepłej wody
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mascarpone (zwykle jest to standardowe opakowanie)
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania śmietan fixu
- 1 puszka truskawek w syropie
- 1 galaretka truskawkowa
DEKORACJE:
- lukier plastyczny różne kolory lub biały + barwniki spożywcze
- perełki cukrowe
PRZEPIS
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka na razie odstawiamy.
3. Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami wody na puszystą masę.
4. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę.
5. Do puszystej masy z żółtek dodajemy połowę białek i delikatnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
6. Dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy.
7. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy natłuszczonej margaryną i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pieczemy ok. 30-35 minut na złotobrązowy kolor i tzw. "suchy patyczek".
9. Do wystudzeniu biszkoptu, kroimy go na trzy części.
W międzyczasie zróbmy purée truskawkowe:
1. Z puszki truskawek odlewamy połowę soku i całość przelewamy do garnka.
2. Blendujemy owoce na gładką masę, a następnie chwilę podgrzewamy.
3. Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy całą galaretkę i dokładnie mieszamy.
4. Gdy nasze purée całkowicie wystygnie, przelewamy je na spód biszkoptu. Najlepiej tę część biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy i dopiero wtedy wylać masę truskawkową. Tortownicę wkładamy do lodówki do czasu całkowitego stężenia masy - zwykle może to potrwać nawet 1,5h - 2h.
Teraz czas na masę mascarpone:
1. Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej zmieszany cukier puder ze śmietan fix'em.
2. Cały czas ubijając śmietankę, stopniowo dodajemy serek mascarpone.
3. Masę mascarpone przekładamy na drugą część biszkoptu a następnie całość przykrywamy trzecią częścią. Czyli mamy: biszkopt -> masę truskawkową -> biszkopt -> masę mascarpone -> biszkopt.
Tort gotowy, zróbmy dekoracje!
Dekoracje zrobiłam z białego lukru plastycznego. Podzieliłam go na kilka części i każdą z nich zagniatałam z barwnikiem spożywczym w proszku, do uzyskania pożądanego koloru. Już szczypta barwnika pozwala nam na uzyskanie żywego koloru.
Całość tortu natomiast, pokryłam białym lukrem spożywczym, który musiał być dobrze rozwałkowany i starannie pokryty na biszkopcie. Żeby móc sprawnie rozwałkować lukier, należy pamiętać o podsypywaniu go cukrem pudrem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz