Bardzo proste do przyrządzenia ziemniaczki doprawione kuszącymi przyprawami, które nazwę zawdzięczają swojej pomysłodawczyni, szwedzkiej gospodyni Pani Hasselback :) Po upieczeniu, ziemniaki pięknie pachną i pysznie smakują. Najlepiej podać je z lekką sałatką lub grillowaną rybą.
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryczki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu i soli
Przepis:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 st. C.
2. Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie obieramy), suszymy i odcinamy wąski kawałek, aby stworzyć płaską podstawę.
3. Nacinamy ziemniaki uważając, żeby nie przeciąć ich na wylot. Aby ułatwić sobie zadanie, możemy ułożyć drewniane łyżki po obu stronach ziemniaka i nacinać go na taką głębokość, na jaką pozwala nam ograniczająca nas, drewniana łyżka. Plasterki powinny być dość cienkie i równe, żeby ziemniak równomiernie się upiekł.
4. Mieszamy przyprawy z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie polewamy nią ziemniaka w taki sposób, żeby trochę naszej mieszanki dostało się między plasterki. Posypujemy solą i pieprzem.
5. Gotowe ziemniaki umieszczamy na natłuszczonej lub wyłożonej folią lub papierem do pieczenia, blasze. Pieczemy 60 minut, aż się zrumienią.
0 komentarze :
Prześlij komentarz