wtorek, 8 grudnia 2015

Muffinki jagodowe z pomarańczą

0

 Z racji tego, że nazwa mojego bloga zobowiązuje, zacznę od przepisu na słodki przysmak Amerykanów, który podpił serca łasuchów na całym świecie, czyli od Muffinek.  



Składniki
  • 200g mrożonych jagód 
  • 2 pomarańcze
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 6 łyżek oleju


Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papierowe foremki. Jagody myjemy i suszymy na ręczniku papierowym.

2. Pomarańcze myjemy w gorącej wodzie i również suszymy na ręczniku.

3. Ścieramy skórkę pomarańczy na tarce o małych oczkach, do czasu zapełnienia nią połowy łyżeczki.

4. Wyciskamy sok z pomarańczy i przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

5. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.

6. Jajko mieszamy z olejem, startą skórką pomarańczy i wyciśniętym sokiem.

7. Łączymy obie masy i mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki będą wilgotne. 

8. Do uzyskanej masy dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

9. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.


Smacznego!

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu