Z racji tego, że nazwa mojego bloga zobowiązuje, zacznę od przepisu na słodki przysmak Amerykanów, który podpił serca łasuchów na całym świecie, czyli od Muffinek.
Składniki
- 200g mrożonych jagód
- 2 pomarańcze
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 6 łyżek oleju
Przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papierowe foremki. Jagody myjemy i suszymy na ręczniku papierowym.
2. Pomarańcze myjemy w gorącej wodzie i również suszymy na ręczniku.
3. Ścieramy skórkę pomarańczy na tarce o małych oczkach, do czasu zapełnienia nią połowy łyżeczki.
4. Wyciskamy sok z pomarańczy i przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
5. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
6. Jajko mieszamy z olejem, startą skórką pomarańczy i wyciśniętym sokiem.
7. Łączymy obie masy i mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki będą wilgotne.
8. Do uzyskanej masy dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
9. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz