niedziela, 24 stycznia 2016

Schab zawijany w szynce szwarcwaldzkiej w sosie śmietanowym ze szpinakiem

0

  Pomimo długiego opisu postu, poniższa potrawa wcale nie zabiera dużo czasu :) Jeżeli nie lubicie szpinaku, same kotleciki schabowe świetnie komponują się z pieczonymi ziemniaczkami lub ziemniaczanym puree.


Składniki:

  • 3 kotlety schabowe
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 jajko
  • 100g śmietany 18%
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • 0,5 opakowania mrożonego szpinaku
  • sól, pieprz
Przepis:

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.

2. Mięso kroimy na pół i rozbijamy na cienkie kotlety. Nacieramy pieprzem i solą po obu stronach. Następnie zawijamy w plastry szynki i smażymy na oliwie na złotobrązowy kolor.

3. Na osobnej patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy mrożony szpinak. Dodajemy trochę pieprzu i tylko szczyptę soli. Smażymy do czasu całkowitego rozmrożenia.

4. Teraz czas na sos śmietanowy: Do śmietany wlewamy wodę, dodajemy oregano, szczyptę soli i jajko. Mieszamy do czasu uzyskania stałej konsystencji.

5. Do naczynia żaroodpornego dajemy szpinak, następnie kotlety zawinięte w szynkę i całość zalewamy sosem śmietanowym.

6. Zapiekamy 20 minut w piekarniku.

Smacznego!







0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu