Pomimo długiego opisu postu, poniższa potrawa wcale nie zabiera dużo czasu :) Jeżeli nie lubicie szpinaku, same kotleciki schabowe świetnie komponują się z pieczonymi ziemniaczkami lub ziemniaczanym puree.
Składniki:
- 3 kotlety schabowe
- 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 1 jajko
- 100g śmietany 18%
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- ząbek czosnku
- 0,5 opakowania mrożonego szpinaku
- sól, pieprz
Przepis:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
2. Mięso kroimy na pół i rozbijamy na cienkie kotlety. Nacieramy pieprzem i solą po obu stronach. Następnie zawijamy w plastry szynki i smażymy na oliwie na złotobrązowy kolor.
3. Na osobnej patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy mrożony szpinak. Dodajemy trochę pieprzu i tylko szczyptę soli. Smażymy do czasu całkowitego rozmrożenia.
4. Teraz czas na sos śmietanowy: Do śmietany wlewamy wodę, dodajemy oregano, szczyptę soli i jajko. Mieszamy do czasu uzyskania stałej konsystencji.
5. Do naczynia żaroodpornego dajemy szpinak, następnie kotlety zawinięte w szynkę i całość zalewamy sosem śmietanowym.
6. Zapiekamy 20 minut w piekarniku.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz