- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki ciepłej wody
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mascarpone (zwykle jest to standardowe opakowanie)
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania śmietan fixu
- 300g truskawek
- 500g serka homogenizowanego naturalnego
- galaretka truskawkowa
DEKORACJE:
- 3 op. białego lukru plastycznego
- kolorowe barwniki spożywcze w proszku
PRZEPIS
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.
2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka na razie odstawiamy.
3. Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami wody na puszystą masę.
4. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę.
5. Do puszystej masy z żółtek dodajemy połowę białek i delikatnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
6. Dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy.
7. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy natłuszczonej margaryną i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pieczemy ok. 30-35 minut na złotobrązowy kolor i tzw. "suchy patyczek".
9. Do wystudzeniu biszkoptu, kroimy go na trzy części.
W międzyczasie zróbmy masę truskawkową:
1. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku.
2. Kilka sztuk truskawek kroimy w kostkę, resztę miksujemy blenderem na gładką masę.
3. Do zmiksowanych truskawek, dodajemy serek oraz schłodzoną galaretkę i ponownie blenderujemy. Jeżeli masa jest dla nas mało słodka, możemy dodać 2 łyżki cukru pudru.
4. Następnie dodajemy pokrojone kawałki truskawek i delikatnie mieszamy.
5. Na koniec przelewamy masę truskawkową na spód biszkoptu. Najlepiej tę część biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy i dopiero wtedy wylać masę. Tortownicę wkładamy do lodówki do czasu całkowitego stężenia masy - zwykle może to potrwać nawet 1,5h - 2h.
2. Kilka sztuk truskawek kroimy w kostkę, resztę miksujemy blenderem na gładką masę.
3. Do zmiksowanych truskawek, dodajemy serek oraz schłodzoną galaretkę i ponownie blenderujemy. Jeżeli masa jest dla nas mało słodka, możemy dodać 2 łyżki cukru pudru.
4. Następnie dodajemy pokrojone kawałki truskawek i delikatnie mieszamy.
5. Na koniec przelewamy masę truskawkową na spód biszkoptu. Najlepiej tę część biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy i dopiero wtedy wylać masę. Tortownicę wkładamy do lodówki do czasu całkowitego stężenia masy - zwykle może to potrwać nawet 1,5h - 2h.
Teraz czas na masę mascarpone:
1. Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej zmieszany cukier puder ze śmietan fix'em.
2. Cały czas ubijając śmietankę, stopniowo dodajemy serek mascarpone.
3. Masę mascarpone przekładamy na drugą część biszkoptu a następnie całość przykrywamy trzecią częścią. Czyli mamy: biszkopt -> masę brzoskwiniową -> biszkopt -> masę mascarpone -> biszkopt.
Tort gotowy, zróbmy dekoracje!
Dekoracje zrobiłam z białego lukru plastycznego. Podzieliłam go na kilka części i każdą z nich zagniatałam z barwnikiem spożywczym w proszku, do uzyskania pożądanego koloru. Już szczypta barwnika pozwala nam na uzyskanie żywego koloru.
Całość tortu natomiast, pokryłam fioletowym lukrem spożywczym, który musiał być dobrze rozwałkowany i starannie pokryty na biszkopcie. Żeby móc sprawnie rozwałkować lukier, należy pamiętać o podsypywaniu go cukrem pudrem.
Wulkan zrobiłam z upieczonej muffinki, odwróconej do góry nogami i obtoczonej w rozpuszczonej czekoladzie. Następnie naniosłam na wulkan lawę, czyli lukier zabarwiony na kolor czerwony i pomarańczowy.
Wulkan zrobiłam z upieczonej muffinki, odwróconej do góry nogami i obtoczonej w rozpuszczonej czekoladzie. Następnie naniosłam na wulkan lawę, czyli lukier zabarwiony na kolor czerwony i pomarańczowy.
0 komentarze :
Prześlij komentarz