Dzisiejszy przepis jest przypadkowy, ponieważ miałam zupełnie inny plan, no ale.. Zacznijmy od początku. Wracając z pracy dowiedziałam się, że jest ostatni dzień konkursu jednego z producentów słodyczy, w którym główną nagrodą ją robot kuchenny - ten robot, o którym od dłuższego czasu intensywnie myślę. Wiele się nie zastanawiając, doszłam do wniosku, że zrobię konkursowe danie i wygram wymarzony sprzęt. Niestety w całej tej euforii, dopiero po zrealizowaniu pomysłu (ok. 19:00) przeczytałam regulamin, w którym określony termin nadsyłania prac skończył się o 17:00..
Zgłoszenia niestety nie wysłałam, robota nie wygrałam, ale przynajmniej zadowoliłam niejedno podniebienie, a to chyba cenniejsze ;)
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 100 g mlecznej czekolady
- 0,5 szklanki mleka
- 1 chilli
- 1 łyżeczka cynamonu
Przepis
1. Mąkę, jajko, maślankę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy bez żadnych grudek.
2. Uzyskaną masę wylewamy na patelnię niewielką chochelką (w celu uzyskania małych placuszków) i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.
3. Teraz czas na sos: czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli miskę wsadzamy do garnka z gotującą się wodą tak, żeby dno miski nie dotykało wody.
4. Do drugiego garnka wlewamy mleko, wsypujemy cynamon i mieszamy.
5. Papryczkę chilli kroimy na pół, wyciągamy wszystkie ziarenka, odcinamy obie końcówki i wrzucamy do mleka.
6. Mleko z dodatkami doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
7. Po ok. 10 minutach gotowania na małym ogniu, sos powinien zgęstnieć i być idealną polewą dla zrobionych wcześniej pancakes'ów.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz