Dziś z Muffinkowej Misy wyszły.. Cytrynowo-jogurtowe babeczki grzechu warte ;) Zapraszam do spróbowania tego orzeźwiającego przepisu!
Składniki
- 2 duże cytryny
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3/4 kostki masła
- 1 mały jogurt naturalny (zwykle to 180 g)
Przepis
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C w trybie grzania: góra i dół. Do formy na muffinki wkładamy papierowe foremki lub smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
2. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach i wyciskamy sok do kubka.
3. Mąkę mieszamy z cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i skórką cytrynową.
4. W innej misce miksujemy cukier z masłem na jednolitą masę.
5. Następnie dodajemy jajka, jogurt naturalny i sok z cytryny. Miksujemy znowu na gładką masę.
6. Łączymy obie masy tak, aby wszystkie składniki były wilgotne.
7. Foremki do muffinek wypełniamy do 3/4 wysokości.
8. Pieczemy przez 25 minut na złotobrązowy kolor.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz