niedziela, 13 grudnia 2015

Domowy adwokat

4

  Przy każdych świętach, czy to wielkanocnych czy bożonarodzeniowych, standardem już jest u mnie domowy adwokat. Z poniższego przepisu uzyskamy ok. 2 litrów pysznego trunku. 

Składniki


  • 12 żółtek
  • 2 szklanki cukru (najlepiej kryształ, nie cukier puder)
  • 0,5l spirytusu
  • 1l mleczka skondensowanego niesłodzonego


Przepis


1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty masę, tzw. "kogel-mogel".

2. Powoli dolewamy mleczko i mieszamy do uzyskania jednakowej konsystencji. Dolewając mleczko, warto używać trzepaczki a nie miksera, ponieważ wodna konsystencja może nam rozprysnąć się na ścianę ;)

3. Następnie masę mieszamy w kąpieli wodnej, tak, żeby całość się zagrzała - unikniemy ścięcia jajek po dodaniu spirytusu. 

4. Podgrzewamy, nie gotujemy!

5. Powoli dolewamy spirytus, mieszając wszystko w dalszym ciągu w kąpieli wodnej.

6. Zostawiamy do ostygnięcia i po ostygnięciu przelewamy do butelek.

Nie wystraszcie się, jeśli na następny dzień jajka nieco oddziela się od spirytusu, oznacza to że adwokat jest zrobiony z naturalnych produktów :) Adwokat będzie "puszysty", wiec warto dobrze nim potrząsnąć w butelce.

Po ok. 2 tygodniach adwokat jest gotowy do smakowania - dobrze w tym czasie co jakiś wstrząsnąć butelką.

Smacznego!




4 komentarze :

  1. Dzisiaj zrobiłam. Zobaczymy jak się udał :) Beata

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny! Jest tylko jeden problem- nie mogę dotrzymać okresu dwóch tygodni "leżakowania" adwokata :-) Pierwsza porcja została skonsumowana. Dzisiaj robię kolejną . Z czystym sumieniem POLECAM, bo jest PYSZNY!!! Beata

    OdpowiedzUsuń

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu