środa, 13 stycznia 2016

Warzywa po prowansalsku

0

  Dzisiejszym przepisem jest danie jednogarnkowe dla osób, które lubią posiłki bez mięsa. Choć na upartego, potrawa może dobrze współgrać na przykład z grillowanymi kotletami jagnięcymi :)

Składniki:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 6 łyżek oliwy
  • 2,5 łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • 4 łyżki groszku z puszki
  • 5 pieczarek
  • sól i pieprz

Przepis:

1. Obieramy ziemniaki, marchewkę i cebulę i kroimy w 0,5 cm plastry. Pieczarki natomiast w ćwiartki.

2. Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy cebulę i lekko solimy.

3. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ziemniaki, marchewkę i zioła prowansalskie. Smażymy 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.

4. Następnie przykrywamy patelnię i dusimy warzywa przez ok 10. minut, raz za czas mieszając.

5. Gdy ziemniaki zrobią się już miękkie, dodajemy resztę oleju, groszek i pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut.

6. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!





0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu