Dzisiejszym przepisem jest danie jednogarnkowe dla osób, które lubią posiłki bez mięsa. Choć na upartego, potrawa może dobrze współgrać na przykład z grillowanymi kotletami jagnięcymi :)
Składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 6 łyżek oliwy
- 2,5 łyżki suszonych ziół prowansalskich
- 4 łyżki groszku z puszki
- 5 pieczarek
- sól i pieprz
Przepis:
1. Obieramy ziemniaki, marchewkę i cebulę i kroimy w 0,5 cm plastry. Pieczarki natomiast w ćwiartki.
2. Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy cebulę i lekko solimy.
3. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ziemniaki, marchewkę i zioła prowansalskie. Smażymy 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
4. Następnie przykrywamy patelnię i dusimy warzywa przez ok 10. minut, raz za czas mieszając.
5. Gdy ziemniaki zrobią się już miękkie, dodajemy resztę oleju, groszek i pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut.
6. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz