Dzisiejszy post nie będzie dotyczył całego dania, a tylko jego dekoracji. Pokażę Wam jak zrobić tęczowy krem do muffinek czy innych ciastek, a może i nawet tortów ;) Przepis na krem jest na bazie serka mascarpone, więc ma delikatnie słodki smak ;)
Krem z poniższych zdjęć, pokrył muffinki z tego przepisu: http://przepisyzmuffinkowejmisy.blogspot.com/2016/01/mocno-orzechowe-muffinki-z-bananami.html
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 250g serka mascarpone
- barwniki spożywcze: żółty, czerwony i niebieski
Przepis:
1. Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym wrzucamy do miski i mikserem ucieramy na gładką masę.
2. Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy krem mascarpone.
3. Następnie odstawiamy krem w chłodne miejsce na ok 20 minut.
4. Wyjmujemy krem i dzielimy go na trzy równe części, do trzech różnych miseczek. Do każdej z nich dodajemy troszkę barwnika i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
5. Teraz czas na nałożenie kremu: małą łyżeczka nakładamy żółty krem do prawej strony rękawa lub szprycy, a czerwony do lewej. Niebieski krem starannie nakładamy na środek tak, aby żaden z kolorów nie zmieszał się ze sobą. Patrz: zdjęcie poniżej :)
6. Wyciskamy powoli krem, uzyskując zaskakująco piękne kolory :)
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz