poniedziałek, 28 marca 2016

Kolorowy krem do muffinek

0

  Dzisiejszy post nie będzie dotyczył całego dania, a tylko jego dekoracji. Pokażę Wam jak zrobić tęczowy krem do muffinek czy innych ciastek, a może i nawet tortów ;) Przepis na krem jest na bazie serka mascarpone, więc ma delikatnie słodki smak ;)

Krem z poniższych zdjęć, pokrył muffinki z tego przepisu: http://przepisyzmuffinkowejmisy.blogspot.com/2016/01/mocno-orzechowe-muffinki-z-bananami.html


Składniki:
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 250g serka mascarpone
  • barwniki spożywcze: żółty, czerwony i niebieski


Przepis:

1. Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym wrzucamy do miski i mikserem ucieramy na gładką masę.

2. Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy krem mascarpone.

3. Następnie odstawiamy krem w chłodne miejsce na ok 20 minut.

4. Wyjmujemy krem i dzielimy go na trzy równe części, do trzech różnych miseczek. Do każdej z nich dodajemy troszkę barwnika i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. 

5. Teraz czas na nałożenie kremu: małą łyżeczka nakładamy żółty krem do prawej strony rękawa lub szprycy, a czerwony do lewej. Niebieski krem starannie nakładamy na środek tak, aby żaden z kolorów nie zmieszał się ze sobą. Patrz: zdjęcie poniżej :)

6. Wyciskamy powoli krem, uzyskując zaskakująco piękne kolory :)


Smacznego!





0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu