Pierwszy raz natknęłam się na ten makaron w chińskiej restauracji w Londynie. Co prawda dodatki były trochę inne, bo zamiast czarnego sezamu był zwykły, a zamiast kapusty pekińskiej była papryczka chilli i fasolka szparagowa. Nie mniej jednak, patrząc jak kucharz smaży ten makaron na moich oczach, zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia. Najbardziej urzekła mnie w tym daniu szybkość i prostota wykonania. Wystarczy tylko dodawać produkty, smażyć i mieszać w jednym "patelni" - to wszystko ;)
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duża marchewka
- pół główki kapusty pekińskiej
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 200 ml białego,wina wytrawnego
- 150 g makaronu chow mein
- szczypta soli
- 30 g grzybów mun
- 2 łyżki sezamu (zwykłego lub czarnego)
Marynata:
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
Przepis
1. Kurczaka kroimy w kostkę, marchewkę w słupki a kapustę pekińską szatkujemy.
2. Kurczaka dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami marynaty i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
3. Grzybki mun zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy, aż spęcznieją i będą miękkie. Makaron chow mein zalewamy gorąca wodą i gotujemy 3 minuty z dodatkiem soli. Zarówno grzybki jak i makaron odsączamy z wody.
4. Do dobrze rozgrzanego woka wlewamy olej, dodajemy czosnek i smażymy ok. pół minuty. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy, aż wszystkie kawałki będą białe.
5. Dorzucamy warzywa i smażymy ok. 3 minuty. Następnie dodajemy makaron i wlewamy wino. Smażymy całość przez kilka minut energicznie mieszając.
6. Na koniec posypujemy makaron sezamem.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz