sobota, 12 listopada 2016

Orientalny makaron chow mein z kurczakiem i warzywami

0

  Pierwszy raz natknęłam się na ten makaron w chińskiej restauracji w Londynie. Co prawda dodatki były trochę inne, bo zamiast czarnego sezamu był zwykły, a zamiast kapusty pekińskiej była papryczka chilli i fasolka szparagowa. Nie mniej jednak, patrząc jak kucharz smaży ten makaron na moich oczach, zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia. Najbardziej urzekła mnie w tym daniu szybkość i prostota wykonania. Wystarczy tylko dodawać produkty, smażyć i mieszać w jednym "patelni" - to wszystko ;)

Składniki



  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml białego,wina wytrawnego
  • 150 g makaronu chow mein
  • szczypta soli
  • 30 g grzybów mun
  • 2 łyżki sezamu (zwykłego lub czarnego)
Marynata:
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego


Przepis


1. Kurczaka kroimy w kostkę, marchewkę w słupki a kapustę pekińską szatkujemy.

2. Kurczaka dokładnie mieszamy ze wszystkimi składnikami marynaty i wstawiamy do lodówki na 15 minut.

3. Grzybki mun zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy, aż spęcznieją i będą miękkie. Makaron chow mein zalewamy gorąca wodą i gotujemy 3 minuty z dodatkiem soli. Zarówno grzybki jak i makaron odsączamy z wody.

4. Do dobrze rozgrzanego woka wlewamy olej, dodajemy czosnek i smażymy ok. pół minuty. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy, aż wszystkie kawałki będą białe.

5. Dorzucamy warzywa i smażymy ok. 3 minuty. Następnie dodajemy makaron i wlewamy wino. Smażymy całość przez kilka minut energicznie mieszając.

6. Na koniec posypujemy makaron sezamem.



Smacznego!








0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu