Jak myślicie, co Przepisy z Muffinkowej Misy robią w przerwie od tortów, przekąsek i innych słodko-pikantnych dań? ;)
Wybierając marmoladę do tych pożywnych, owsianych muffinek, należy wybrać najmniej słodką, bo one same w sobie już są słodkie ;)
Składniki
- 3/4 szklanki mąki
- 100g płatków owsianych
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- jajko
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1 op. cukru waniliowego
- 125 g rozpuszczonego masła
- 300 g śmietany 18%
- 125 g marmolady
Przepis
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub wkładamy papierowe foremki.
2. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, płatki, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej natomiast, mieszamy: jajko, cukier, cukier waniliowy, masło i śmietanę. Obie masy łączymy, dokładnie mieszając.
3. Każdą z foremek wypełniamy do połowy ciastem. Następnie pośrodku muffinek robimy dołeczki i uzupełniamy je marmoladą. Na wierzch nakładamy resztę ciasta w taki sposób, aby foremka była w 3/4 pełna.
4. Pieczemy muffinki ok 25 minut.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz