Przełom Września i Października to czas, kiedy śliwki węgierki mają "swoje 5 minut" ;) Korzystając z uprzejmości babci mojej koleżanki, która obdarowała mnie tymi pysznymi owocami, postanowiłam upiec ciasto z kruszonką i bezą. Ciasto wbrew pozorom, wcale nie jest słodkie, bo łączy ze sobą kwaśne po upieczeniu owoce z rozpływającą się w ustach bezą :)
Składniki
- kostka miękkiego masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 op. cukru wanilinowego
- 6 jajek
- 200g cukru białego
- 420g mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 0,5 kg śliwek węgierek
Przepis
1. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Formę do ciasta o wymiarach ok. 35cm x 40cm smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Śliwki kroimy na pół i wyrzucamy pestki.
2. Do miksera wrzucamy masło i stopniowo dodajemy cukier trzcinowy zmieszany z 1 op. cukru wanilinowego.
3. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masła z cukrem, a następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do czasu uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki.
4. Z uzyskanego ciasta, garść odstawiamy do lodówki. Resztę wykładamy na blachę, równomiernie dociskając ciasto palcami.
5. Na całej kruszonce układamy śliwki skórką do ciasta, następnie posypujemy mieszanką cynamonu i 1 op. cukru wanilinowego.
6. Wcześniej oddzielone białka, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy biały cukier. Gotową bezę wkładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i dekorujemy całe ciasto, tworząc kratkę.
7. Tak przygotowane ciasto posypujemy odłożoną wcześniej częścią kruszonki. W pierwszej kolejności posypujemy luki pomiędzy kratkami.
8. Ciasto wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy przez kolejne 35 minut.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz