sobota, 17 września 2016

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

0

  Przełom Września i Października to czas, kiedy śliwki węgierki mają "swoje 5 minut" ;) Korzystając z uprzejmości babci mojej koleżanki, która obdarowała mnie tymi pysznymi owocami, postanowiłam upiec ciasto z kruszonką i bezą. Ciasto wbrew pozorom, wcale nie jest słodkie, bo łączy ze sobą kwaśne po upieczeniu owoce z rozpływającą się w ustach bezą :)


Składniki

  • kostka miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 6 jajek
  • 200g cukru białego
  • 420g mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 0,5 kg śliwek węgierek


Przepis

1. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Formę do ciasta o wymiarach ok. 35cm x 40cm smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Śliwki kroimy na pół i wyrzucamy pestki.

2. Do miksera wrzucamy masło i stopniowo dodajemy cukier trzcinowy zmieszany z 1 op. cukru wanilinowego.

3. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masła z cukrem, a następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do czasu uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki.

4. Z uzyskanego ciasta, garść odstawiamy do lodówki. Resztę wykładamy na blachę, równomiernie dociskając ciasto palcami. 

5. Na całej kruszonce układamy śliwki skórką do ciasta, następnie posypujemy mieszanką cynamonu i 1 op. cukru wanilinowego.

6. Wcześniej oddzielone białka, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy biały cukier. Gotową bezę wkładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i dekorujemy całe ciasto, tworząc kratkę.

7. Tak przygotowane ciasto posypujemy odłożoną wcześniej częścią kruszonki. W pierwszej kolejności posypujemy luki pomiędzy kratkami.

8. Ciasto wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy przez kolejne 35 minut.


Smacznego!




0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu