Nic nie przebije słodkiego zapachu pomarańczy pomieszanego z aromatem wyciągniętych prosto z pieca, muffinek :) Zresztą sami spróbujcie! Dziecinnie proste do wykonania muffinki kokosowe ze skórką i sokiem z pomarańczy :) Pachną, wyglądają i przede wszystkim smakują cudownie!
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 50 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- jajko
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki skórki startej z pomarańczy
- ok. 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 5 łyżek oleju
- jogurt naturalny
- 3 łyżki wody gazowanej
Przepis
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Formę do muffinek natłuszczamy i oprószamy mąką lub wkładamy do niej papierowe foremki.
2. Skórkę z pomarańczy ścieramy i wyciskamy z niej sok.
3. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi, skórką z pomarańczy, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
4. W osobnej misce mieszamy: jajko, cukier, olej, jogurt, sok pomarańczowy i wodę, Uzyskaną masę wlewamy do masy mącznej i mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki będą wilgotne.
5. Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 15-20 minut na złotobrązowy kolor.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz