poniedziałek, 21 grudnia 2015

Focaccia z zielonymi oliwkami i rozmarynem

0



  Focaccia jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów pieczywa z Włoch, smakiem przypominająca puszystą pizzę. Podstawowe ciasto na focaccię wymaga tylko pięciu składników: mąkę, wodę, oliwę z oliwek, sól i drożdże. Jednak możliwości jej urozmaicenia są nieograniczone: z samymi ziołami, z pomidorkami koktajlowymi i bazylią, z cebulą, z serem feta, itp. Moja ulubiona wersja jest z zielonymi oliwkami i rozmarynem.

Składniki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
  • garść zielonych oliwek
  • rozmaryn

Przepis 

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.

2. Kruszymy drożdże do miski i mieszamy dokładnie z wodą, cukrem i oliwą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 5 minut.

3. Mąkę mieszamy z łyżeczką soli, a następnie wlewamy do niej rozpuszczone drożdże.

4. Całość zagniatamy do uzyskania elastycznej masy.

5. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

6. Kiedy ciasto wyrośnie, smarujemy je oliwą, wciskamy w niego pokrojone w plastry oliwki i posypujemy tymiankiem i solą.

7. Focaccię pieczemy 25–30 minut na złotobrązowy kolor.

Smacznego!



0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu