Focaccia jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów pieczywa z Włoch, smakiem przypominająca puszystą pizzę. Podstawowe ciasto na focaccię wymaga tylko pięciu składników: mąkę, wodę, oliwę z oliwek, sól i drożdże. Jednak możliwości jej urozmaicenia są nieograniczone: z samymi ziołami, z pomidorkami koktajlowymi i bazylią, z cebulą, z serem feta, itp. Moja ulubiona wersja jest z zielonymi oliwkami i rozmarynem.
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki letniej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 15 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek
- garść zielonych oliwek
- rozmaryn
Przepis
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
2. Kruszymy drożdże do miski i mieszamy dokładnie z wodą, cukrem i oliwą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 5 minut.
3. Mąkę mieszamy z łyżeczką soli, a następnie wlewamy do niej rozpuszczone drożdże.
4. Całość zagniatamy do uzyskania elastycznej masy.
5. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
6. Kiedy ciasto wyrośnie, smarujemy je oliwą, wciskamy w niego pokrojone w plastry oliwki i posypujemy tymiankiem i solą.
7. Focaccię pieczemy 25–30 minut na złotobrązowy kolor.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz