wtorek, 4 października 2016

Dyniowe muffinki z przyprawami korzennymi

0

  Sezon na dynię ciągle trwa. Jeśli więc zostało Wam trochę dyni i nie wiecie co z nią zrobić, zachęcam do skorzystania z mojego przepisu na aromatyczne muffinki, które podczas pieczenia pachną jak pierniczki, a tak naprawdę składają się z dyniowego purée i kilku przypraw :)



Składniki:
  • 500g dyni
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka kardamonu
  • 2 jajka
  • 50ml oleju
  • 100ml mleka



Przepis:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Formę do muffinek natłuszczamy i posypujemy mąką lub wykładamy papilotkami.

2. Dynię obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i pieczemy w piekarniku przez 10 minut - dzięki temu staną się miękkie. Następnie wrzucamy je do miski i blendujemy na gładkie purée.

3. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i kardamon.

4. W drugiej misce mieszamy jajka z olejem i mlekiem.

5. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy.

6. Foremki do muffinek wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut.



Smacznego!







0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu