Sezon na dynię ciągle trwa. Jeśli więc zostało Wam trochę dyni i nie wiecie co z nią zrobić, zachęcam do skorzystania z mojego przepisu na aromatyczne muffinki, które podczas pieczenia pachną jak pierniczki, a tak naprawdę składają się z dyniowego purée i kilku przypraw :)
Składniki:
- 500g dyni
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka kardamonu
- 2 jajka
- 50ml oleju
- 100ml mleka
Przepis:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Formę do muffinek natłuszczamy i posypujemy mąką lub wykładamy papilotkami.
3. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i kardamon.
4. W drugiej misce mieszamy jajka z olejem i mlekiem.
5. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy.
6. Foremki do muffinek wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz