Słodkie, marchewkowe Muffinki przełamane kwaśną pianką cytrynową. Recepta na udane "Halloween party" :)
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 duże marchewki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przepis:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Formę do muffinek natłuszczamy i posypujemy mąką lub wykładamy papilotkami;
2. Obieramy marchew i ścieramy na tarce o dużych oczkach;
3. Mieszamy suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i sól;
4. W innej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym. Dodajemy olej, ekstrakt waniliowy i starte marchewki, mieszamy jeszcze przez chwilę, Uzyskane ciasto, wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą;
5. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości każdej z papilotek. Pieczemy 25 minut;
Po tym czasie, studzimy muffinki i zabieramy się za zrobienie pianki cytrynowej :)
Składniki potrzebne do pianki (pianka z poniższych produktów wychodzi dość kwaśna, jeśli nie lubicie tego smaku, sugeruję o 3-4 łyżki więcej cukru pudru), to:
- 330ml śmietanki kremówki
- 300g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 cytryna
- 6 łyżek cukru pudru
- pomarańczowy barwnik spożywczy
1. Cytrynę musimy sparzyć, zetrzeć skórkę na małych oczkach i wycisnąć z niej sok;
2. Serek mieszamy z sokiem i skórką z cytryny;
3. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder i troszeczkę barwnika spożywczego. Następnie dodajemy po łyżce serka, ciągle miksując;
4. Gdy nasza masa będzie już idealnie połączona, przekładamy ją do szprycy i dekorujemy muffinki. Może wydawać się dość rzadka, ale po schłodzeniu uzyska idealną konsystencję;
5. Odkładamy je do lodówki na minimum 20 minut i piana na muffinkach gotowa :)
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz