niedziela, 16 października 2016

Marchewkowe Muffinki z cytrynową pianką

0

 Słodkie, marchewkowe Muffinki przełamane kwaśną pianką cytrynową. Recepta na udane "Halloween party" :) 


Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 duże marchewki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Przepis:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Formę do muffinek natłuszczamy i posypujemy mąką lub wykładamy papilotkami;

2. Obieramy marchew i ścieramy na tarce o dużych oczkach;

3. Mieszamy suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i sól;

4. W innej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym. Dodajemy olej, ekstrakt waniliowy i starte marchewki, mieszamy jeszcze przez chwilę, Uzyskane ciasto, wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą;

5.  Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości każdej z papilotek. Pieczemy 25 minut;

Po tym czasie, studzimy muffinki i zabieramy się za zrobienie pianki cytrynowej :)
Składniki potrzebne do pianki (pianka z poniższych produktów wychodzi dość kwaśna, jeśli nie lubicie tego smaku, sugeruję o 3-4 łyżki więcej cukru pudru), to:
  • 330ml śmietanki kremówki
  • 300g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek cukru pudru
  • pomarańczowy barwnik spożywczy
1. Cytrynę musimy sparzyć, zetrzeć skórkę na małych oczkach i wycisnąć z niej sok;

2. Serek mieszamy z sokiem i skórką z cytryny;

3. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier puder i troszeczkę barwnika spożywczego. Następnie dodajemy po łyżce serka, ciągle miksując;

4. Gdy nasza masa będzie już idealnie połączona, przekładamy ją do szprycy i dekorujemy muffinki. Może wydawać się dość rzadka, ale po schłodzeniu uzyska idealną konsystencję;

5. Odkładamy je do lodówki na minimum 20 minut i piana na muffinkach gotowa :)


Smacznego!














0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu