Dip Guacamole to idealny dodatek do nachosów, sałatek czy pokrojonych warzyw. Poniższy przepis za sprawą chilli jest lekko pikantny, można jednak pominąć chilli i zrobić wersję łagodniejszą.
Składniki
- 5 ząbków czosnku
- 3 pomidory
- 3 awokado
- limonka
- 0,5 łyżeczki chilli cayenne
- szczypta soli
Przepis
1. Pomidory nacinamy w krzyż z obu stron i zalewamy wrzątkiem, aż skórka zacznie sama odchodzić. Obieramy pomidory, kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
2. Czosnek kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów.
3. Awokado obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do miski.
4. Następnie wyciskamy sok z limonki i dodajemy razem z solą i chilli do całej masy.
5. Całość miksujemy kilka minut blenderem na gładką masę.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz