piątek, 13 stycznia 2017

Risotto wegetariańskie

0

   Wystarczy jeden raz, jedna próba, żeby zakochać się w tej wspaniałej włoskiej potrawie. Kremowy smak i konsystencja sprawia, że risotto dosłownie rozpływa się w ustach 😊
Możemy go oczywiście wzbogacić smakiem mięsa, np. kurczakiem. Moja wersja risotto jednak nie przewidziała nic innego, poza warzywami 😊 
Jedynym minusem tego dania jest obowiązek mieszania. Dolewając bulion, musimy cały czas mieszać ryż, żeby nie przywierał do dna garnka. Prawdziwy ryż do risotto, tzw. "Arborio" pęcznieje od bulionu, ale w środku pozostaje al dente, czyli mówiąc fachowo: stawia lekki opór przy gryzieniu 😉


Składniki

  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 300g pieczarek
  • 400g ryżu do risotto tzw. "arborio"
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 300ml wytrawnego białego wina
  • 1l bulionu
  • 100g groszku (może być mrożony)
  • 100g marchewki


Przepis



1. Pieczarki kroimy w ćwiartki, marchew i cebulę w kostkę. 


2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Smażymy na średnim ogniu ok. 3 minuty, po czym zmniejszamy ognień i wrzucamy pieczarki. Smażymy kolejne 3 minuty, po czym zdejmujemy z ognia.



3. Do garnka wsypujemy ryż, następnie całą zawartość patelni. Mieszamy tak, aby ryż pokrył się roztopionym masłem. Całość gotujemy na małym ogniu.



4. Bardzo wolno wlewamy wino, ciągle mieszając.



5. W międzyczasie gotujemy bulion i dodajemy do niego przecier pomidorowy. Gdy ryż całkowicie wchłonie wino, dodajemy po 100 ml bulionu, oczywiście ciągle mieszając. Ryż zmięknie po ok. 20. minutach.



6. Gdy ryż będzie już gotowy, wrzucamy do niego groszek i marchewkę i dusimy całość przez 5 minut





Smacznego!







0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu