środa, 28 grudnia 2016

Tort z Kinderek

0


    Jeżeli chcecie poćwiczyć swoją silną wolę, proponuję zrobić ten tort dla kogoś i.. nie poczęstować się ani kawałkiem 😉 Wszystkie gadżety z Kinder'a tak pięknie pachną już przy zdejmowaniu papierków, że naprawdę było mi bardzo ciężko robiąc tego torta. Pokusa zjedzenia wszystkich słodyczy była ogromna, ale na szczęście się powstrzymałam 😉 Tort w całości dotarł w ręce przeznaczenia 😉



Składniki:
  • 2 Kinder Niespodzianki 
  • 2 Kinder Bueno 
  • 1 paczka Kinder Chocolate 
  • 1 Kinder Delice 
  • tabliczka mlecznej czekolady 
  • 6 jajek 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 op. cukru waniliowego 
  • 3 łyżki ciepłej wody 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250g serka mascarpone 
  • 1 szklanka śmietanki 30% 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • szklanka herbaty 
  • szczypta cynamonu do dekoracji






Przepis:

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C.

2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka na razie odstawiamy. 

3. Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami wody na puszystą masę. 

4. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. 

5. Do puszystej masy z żółtek dodajemy połowę białek i delikatnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. 

6. Dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy. 

7. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy natłuszczonej margaryną i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.

8. Pieczemy ok. 30-35 minut na złotobrązowy kolor i tzw. "suchy patyczek".

9. Do wystudzeniu biszkoptu, kroimy go na trzy części. Każdą z nich nasączamy zaparzoną herbatą. 


Teraz czas na masę mascarpone:
1. Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej cukier puder. 

2. Cały czas ubijając śmietankę, stopniowo dodajemy serek mascarpone. 

3. Masę mascarpone przekładamy na pierwszą i drugą część biszkoptu a następnie całość przykrywamy trzecią częścią. Całość gotowego biszkoptu, pokrywamy resztą masy mascarpone.

4. Następnie na kąpieli wodnej lub w mikrofali, rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią brzegi tortu.

5. Górę tortu dekorujemy produktami Kinder według uznania. Na koniec możemy jeszcze posypać całość cynamonem 😊



Smacznego!
















0 komentarze :

Prześlij komentarz

Przepisy z Muffinkowej Misy mają kanał na Youtube!

Szukaj na tym blogu