Najlepiej sprzedające się ciastka w Stanach Zjednoczonych o smaku waniliowo-czekoladowym, które po raz pierwszy zostały wyprodukowane w 1912 roku w Nowym Jorku. Polska natomiast miała zaszczyt poznać te słodkie markizy wiele lat później, bo dopiero w 2011 roku. Oreo, bo o nich mowa, doczekały się już wielu przepisów na ciasta, shake'i czy inne desery. Ja natomiast przedstawię Wam przepis na muffinki Oreo :)
Z poniższego przepisu wychodzi ok 18 muffinek.
Składniki
- 600ml śmietanki 30%
- 200ml smietanki 30% do dekoracji
- 160g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 500g serka homogenizowanego naturalnego
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 4 paczki ciastek Oreo (czyli 64 ciasteczka)
Przepis
1. 36 ciastek odkładamy na bok, a resztę kruszymy w blenderze lub za pomocą wałka.
2. 200ml śmietanki ubijamy z dodatkiem 30g cukru pudru na sztywno. Odkładamy do lodówki.
3. Serek homogenizowany mieszamy mikserem ze 130g cukru pudru, sokiem z cytryny, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Po 3 minutach wlewamy 600ml śmietanki i ubijamy na gęstą masę.
4. Dosypujemy 3/4 części pokruszonych ciastek Oreo i starannie mieszamy całą masę łyżką.
5. Do formy na muffinki wkładamy papierowe papilotki i do każdej z nich, wkładamy po jednym ciasteczku Oreo. Następnie pokrywamy je masą serkowo-śmietankową, którą wypełniamy do wysokości całej papilotki i schładzamy w lodówce przez 4 godziny.
6. Schłodzone muffinki, które powinny nam zesztywnieć, obtaczamy w kruszonych ciastkach. Następnie śmietanę, którą ubiliśmy na samym początku wkładamy do rękawa lub szprycy, dekorujemy muffinki i wkładamy do niej Oreo do dekoracji.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz