Serowe parówki w cieście francuskim to nieodłączny element każdego mojego przyjęcia. Bardzo łatwe do zrobienia i pyszne do schrupania ;) Często podaję je z ketchupem lub sosem czosnkowym.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 10 parówek
- 10 plasterków sera żółtego
- 1 jajko
Przepis
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
2. Rozkładamy ciasto francuskie razem z papierem do pieczenia na blachę i dzielimy na ok. 18 prostokątów.
3. Parówki dzielimy na pół (chyba, że są dłuższe od standardowych, wtedy dzielimy na 3 części).
4. Każdą z parówek owijamy w ser żółty, a następnie w ciasto francuskie tak, aby prawie całość parówki była zakryta.
5. Owinięte parówki układamy w min. 5 centymetrowych odstępach od siebie.
6. Na koniec smarujemy każdą porcję rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut na złotobrązowy kolor.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz