Pyszny przepis na pyszne babeczki, które zawsze się udają! Należy jednak pamiętać, że suche składniki mieszamy z mokrymi tylko parę sekund. W przeciwnym wypadku, ciasto stanie się ciągliwe, a muffinki nie wyrosną do odpowiednich rozmiarów. Z poniższego przepisu wychodzi ok. 15 muffinek.
Składniki
- 2 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3/4 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1,5 szklanki orzechów włoskich
- 3/4 szklanki mąki
- 0,5 opakowania proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
Przepis
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.
2. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Masło ucieramy na pianę z cukrem i jajkami.
4. Następnie delikatnie mieszając, dodajemy banany i orzechy (najlepiej posiekane na małe kawałki).
5. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
6. Łączymy obie masy w ten sposób, aby każdy ze składników stał się wilgotny.
7. Papilotki wypełniamy masą do 3/4 wysokości.
8. Pieczemy 15 minut na złotobrązowy kolor. Po wystygnięciu, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz