Składniki
- 12 żółtek
- 2 szklanki cukru (najlepiej kryształ, nie cukier puder)
- 0,5l spirytusu
- 1l mleczka skondensowanego niesłodzonego
Przepis
1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty masę, tzw. "kogel-mogel".
2. Powoli dolewamy mleczko i mieszamy do uzyskania jednakowej konsystencji. Dolewając mleczko, warto używać trzepaczki a nie miksera, ponieważ wodna konsystencja może nam rozprysnąć się na ścianę ;)
3. Następnie masę mieszamy w kąpieli wodnej, tak, żeby całość się zagrzała - unikniemy ścięcia jajek po dodaniu spirytusu.
4. Podgrzewamy, nie gotujemy!
5. Powoli dolewamy spirytus, mieszając wszystko w dalszym ciągu w kąpieli wodnej.
6. Zostawiamy do ostygnięcia i po ostygnięciu przelewamy do butelek.
Nie wystraszcie się, jeśli na następny dzień jajka nieco oddziela się od spirytusu, oznacza to że adwokat jest zrobiony z naturalnych produktów :) Adwokat będzie "puszysty", wiec warto dobrze nim potrząsnąć w butelce.
Po ok. 2 tygodniach adwokat jest gotowy do smakowania - dobrze w tym czasie co jakiś wstrząsnąć butelką.
Smacznego!
Dzisiaj zrobiłam. Zobaczymy jak się udał :) Beata
OdpowiedzUsuńNo to czekam na recenzje :)
UsuńRewelacyjny! Jest tylko jeden problem- nie mogę dotrzymać okresu dwóch tygodni "leżakowania" adwokata :-) Pierwsza porcja została skonsumowana. Dzisiaj robię kolejną . Z czystym sumieniem POLECAM, bo jest PYSZNY!!! Beata
OdpowiedzUsuńJa też mam z tym problem :D
UsuńDziękuję za recenzję :)