Święta zbliżają się wielkimi krokami, w związku z czym pora na ciasteczka korzenne! Jeżeli planujecie dekorować ciasteczka lukrem, proponuję zmniejszyć ilość cukru pudru w przepisie o 2 łyżki, ponieważ lukier nada im wystarczająco dużo słodyczy :)
Składniki
Składniki
2 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody
1 łyżka przyprawy korzennej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 margaryny
3/4 margaryny
1 jajko
1 łyżka płynnego miodu
Przepis
1. Suche składniki (mąkę, sodę, przyprawy i cukier puder) przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy.
2. Dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę.
3. Dorzucamy jajko, łyżkę miodu, wysypujemy na stolnicę i starannie zagniatamy.
4. Powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 0,5 godziny.
5. Następnie na posypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy ciasto i wycinamy pożądane wzory.
6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 st C pieca
7. W zależności od grubości ciasteczek, pieczemy je przez ok. 7-10 minut
0 komentarze :
Prześlij komentarz