Kto nie lubi prawdziwych, amerykańskich burgerów w towarzystwie frytek i coli z dużą ilością lodu? ;) Coraz więcej osób chcących dbać o swoją linię i zdrowy tryb życia, odmawia sobie jedzenia typu fast food. I tutaj przychodzę takim osobom z pomocą! :)
Proponuję burgery w wersji fit: drobiową, beztłuszczową i przede wszystkim lekkostrawną :) Dla wymagających, można dodać po plasterku sera żółtego ;)
Składniki
- 500g filetu z piersi kurczaka
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżki wody mineralnej
- kilka ogórków konserwowych
- 3 pomidory
- paczka mix sałat
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jogurt naturalny
- 6 sporych bułek wieloziarnistych
- po 1 łyżeczce: bazylii, oregano i wegety
- szczypta soli i pieprzu
Przepis
1. Zaczynamy od sosu czosnkowego: jogurt naturalny mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią, oregano, wegetą, solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki na ok 20 minut.
2. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z papryką i wodą mineralną i ugniatamy. Tworzymy kotleciki i wrzucamy na grilla lub patelnię teflonową. Smażymy na patelni/grillu przez ok 20 minut z dwóch stron.
3. Ogórki, pomidory i cebulę kroimy w plastry. Bułki kroimy na pół i grillujemy przez chwilę z obu stron na złoty kolor.
4. Na dolnej połowie bułki nakładamy łyżkę sosu czosnkowego, garść sałaty, 3 plasterki pomidora, ogórka, cebuli, kotlet drobiowy, ser, znowu łyżkę sosu i przykrywamy górną częścią bułki.
Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz